TISKALNIKI

Proizvodnja in logistika badge
Transport badge
Storitve in bančništvo badge
Zdravstvo in javne službe badge
Tiskalniki za proizvodnjo in logistiko
Tiskalniki - transport
Tiskalniki - storitve in bančništvo
Tiskalniki - Zdravstvo

Matrični tiskalniki

Matrični tiskalniki so marsikje nepogrešljivi. Predvsem to velja za primere, kjer je potreben tisk v kopijah in so zaželjeni nizki stroški obratovanja oz. tiska, sama kvaliteta tiska pa ni odločilen pogoj. Na voljo so matrični tiskalniki Tally, Tally Dascom in Printronix, namenjeni različnim uporabam in zahtevnosti tiska.

Tally T2380
Tally T5040
Tally MIP-480

Vrstični tiskalniki

Vrstični tiskalniki so namenjeni najvišjim obremenitvam (volumnom tiska) pri najnižjih stroških obratovanja oz. tiska na natisnjeno stran. Visoka hitrost tiska, ki sega do 2.000 lpm (vrstic v minuti), omogoča izredno velik pretok tiskanega materiala. V kombinaciji s tiskalnimi trakovi visoke kapacitete so stroški tiska na posamezno stran daleč najnižji med vsemi tehnologijami.

Zaradi robustne konstrukcije in vzdržljivih sestavnih delov so vrstični tiskalniki Printronix sposobni tudi dela v manj kot idealnih razmerah, kot so npr. proizvodni obrati. Z ustreznim preventivnim vzdrževanjem njihova življenjska doba zlahka preseže tudi 15 in več let, še vedno pa vzdržujemo tudi tiskalnike, nameščene pred letom 2000.

Printronix P8000 Cabinet
Printronix P8000 Open Pedestal
Printronix P8000 Zero Tear

Termični in mobilni tiskalniki

Termični tiskalniki lahko tiskajo na dva načina. Z uporabo termičnega papirja (Direct Thermal) ali z uporabo tiskalnega traku, s pomočjo katerega lahko tiskamo na navaden papir ali folije (Thermal Transfer).

Zaradi principa tiska je termična tehnologija idealna za prenosne tiskalnike. Z njo je namreč možno izdelati daleč najmanjše tiskalnike, ki praviloma uporabljajo termični papir. Prav tako je termična tehnologija uporabna za izpis npr. računov na prodajnih mestih in sploh vseh izpisov, kjer bodisi ni zahtevana velika obstojnost izpisov (primer so navedeni računi) ali pa je nasprotno zahtevana izredna obstojnost. V drugo skupino sodijo npr. nalepke za označevanje inventarnih številk v podjetjih ali kakršnekoli nalepke ali etikete za servis in trgovino (primer so deklaracije na embalaži ali servisne nalepke za motorna vozila).

Visoka obstojnost se dosega z uporabo ustreznih medijev, kot so nalepke iz aluminizirane folije, ter posebnih tiskalnih trakov na osnovi smol.

Termični tiskalniki so po svoji zgradbi namenjeni tisku na neskončni papir, predvsem v roli. V kombinaciji s trgalniki ali rezalniki so sposobni tudi tiska konkretno in specifično določenih formatov.

Termični tiskalniki Tally Dascom, Printronix in Microplex so namenjeni različnim tiskalnim poslom, skupna pa jim je zanesljivost in različne možnosti nadgradnje z dodatnimi moduli za specifične potrebe.

Microplex Solid T8
Tally Dascom DL200
Tally Dascom DP541

Neskončni tiskalniki

Tiskalniki za neskončni papir so posebna kategorija tiskalnikov, kamor sodijo tako matrični kot tudi termični in laserski tiskalniki.

Vsi tiskalniki za tisk na neskončni papir so po definiciji namenjeni industrijski uporabi (pisarna oz. proizvodnja). Ne zato, ker se v domačem okolju ne bi znašli, pač pa so navadno preveč zmogljivi, da bi bila njihova uporaba v domačem okolju smotrna. Prav tako so navadno na vrhu cenovne lestvice, posebno laserski tiskalniki, ki dosegajo zmogljivosti tudi preko 160 ppm (strani v minuti).

Na voljo so tiskalniki Tally, Printronix in Microplex v različnih tehnologijah tiska.

Zastopstva - Proizvajalci tiskalnikov

Če iščete zamenjavo za vaše obstoječe tiskalnike z novimi tiskalniki iste znamke, izberite svoj tiskalnik med izdelki naših principalov.

Tally Slovenija
Tally Slovenija
Printronix Slovenija
Microplex Slovenija

Najpogostejša vprašanja

Več o tehnologijah tiska

Tiskalniki uporabljajo za delo nekaj med seboj zelo različnih tehnologij tiska. Nekatere so bolj primerne za nekatera opravila, nekatere za druga. Preberite si več o tehnologijah tiska.

Katera tehnologija je najprimernejša za nas?

Odgovor leži v opisu vaših zahtev. Če na primer potrebujete veliko število izpisov (npr. dobavnice ali podobni dokumenti) in “foto” kvaliteta ni nujna, si oglejte zmogljive matrične in vrstične tiskalnike. Če je ob tem zahtevana najvišja kvaliteta, so boljša izbira termični ali laserski tiskalniki.

V vsakem primeru je priporočljivo, da se pred nakupom zamislite in čim natančneje definirate potrebe, sicer se lahko izbira pokaže kot neustrezna, bodisi zaradi zmogljivosti ali pa enostavno zaradi previsokih stroškov tiska.

Kaj je strošek tiska in kako ga izračunam?

Stroški tiska običajno pomenijo vsoto stroškov na tiskano stran ali dokument, brez upoštevanja nabavnih stroškov tiskalnika. Povedo nam, koliko nas dejansko stane ena natisnjena stran. Glede na tehnologijo tiska se izračuni močno razlikujejo.

Preberite si: Izračun stroškov tiska.

Zakaj so prenosni tiskalniki vedno le termični?

Termična tehnologija tiska zahteva najmanjše število gibljivih delov, v primeru direktnega termičnega tiska je tiskalnik še celo brez potrošnega materiala (z izjemo papirja, seveda). V primerjavi z matričnimi tiskalniki, ki so izredno zahtevni mehanski sklopi, ali laserskimi, ki so zaradi načina tiska izredno občutljivi na tresenje, so zato edina logična izbira. Le s termično tehnologijo je možno celoten tiskalnik stlačiti na velikost cigaretne škatlice, obenem pa še zagotoviti ustrezno robustnost in zanesljivost opreme ob delu na terenu.
Microplex Solid T8

Namen uporabe

Glede na namen uporabe vam nudimo naslednje okvirne skupine tiskalnikov.

Namen uporabe tiskalnikov - transakcijski tiskalniki

Transakcijski tiskalniki

Transakcijski tiskalniki so namenjeni specifičnim tiskalnim opravilom, ki so vezana na transakcije. Primer so npr. bančni in poštni tiskalniki za tisk obrazcev ter blagajniški tiskalniki.

Namen uporabe tiskalnikov - neskončni tisk

Neskončni tisk

Za neskončni tisk lahko uporabljamo matrične, vrstične ali laserske tiskalnike, glede na potrebne volumne tiska in zahtevano kvaliteto izpisov.

Namen uporabe tiskalnikov - tisk nalepk in etiket

Tisk nalepk in etiket

Za tisk nalepk in etiket se uporabljajo predvsem termični in laserski tiskalniki, ki z uporabo ustreznih medijev lahko tiskajo etikete za različne potrebe.

Namen uporabe tiskalnikov - prenosni in mobilni tiskalniki

Mobilni tisk

Mobilni tiskalniki so lahko prenosni, torej ročni, ali namenjeni vgradnji v vozila. Pro ročnih prevladuje termična tehnologija, medtem ko so za vgradnjo v vozila na voljo tudi zmogljivi matrični modeli.