RD d.o.o. in zgodba

Naših 33 let

RD d.o.o. Ljubljana

RD d.o.o. Ljubljana

Podobno kot mnoga druga podjetja našega časa je tudi podjetje RD d.o.o. nastalo iz manjše obrtniške dejavnosti. Le-to je že v začetku osemdesetih let odprl Dušan.

Računalnikov, kot jih poznamo danes, takrat na prostem trgu praktično ni bilo. Ukvarjal se je z resnimi sistemi, kot so bili IBM in DEC Mainframe sistemi, kakršni so bili v uporabi v večjih podjetjih po Sloveniji.

Ko so se sredi osemdesetih let na trgu pojavili prvi poslovni računalniki (IBM PC in kloni), je bila priložnost ustvarjena. Pričel je sodelovati s prodajalci in nuditi predvsem poprodajne in servisne storitve.

Konec osemdesetih sem se mu pridružil in kmalu je zaradi vse večjih potreb nastala zamisel o ustanovitvi podjetja. Tako sva se konec leta 1990 podala na novo poslovno pot in ustanovila podjetje RD d.o.o. Ljubljana.

Prve dejavnosti RD d.o.o. so bile vezane na prodajo in vzdrževanje računalniške opreme. Pri tem sva sodelovala s številnimi podjetji, ki so v Sloveniji takrat pisala računalniško zgodovino – Mlacom, Jerovšek, Anni, Unisys, Lancom in drugimi. Najin cilj nikdar ni bila zgolj prodaja opreme, pač pa sva interes našla predvsem v vzdrževanju in novih implementacijah. Na tem področju sva lahko dobro uporabila specifična znanja, ki so naju kot zaprisežena inženirja mnogo bolj zanimala.

Printec

Del naših dejavnosti je bila tudi prodaja in vzdrževanje tiskalnikov, ki so bili takrat na voljo pri nas, predvsem matričnih tiskalnikov Epson in OKI. Ko sva konec leta 1996 prišla v stik z možnostjo, da se vključiva v poslovanje utečene in mednarodno znane industrije profesionalnih tiskalnikov, nisva dolgo razmišljala.

Z začetkom leta 1997 je tako zaživelo podjetje Printec d.o.o., v katerem sva sodelovala s 25% lastniškim deležem in je imelo 7 zaposlenih. Delovali smo kot zastopnik podjetja Tally (Nemčija), ki je proizvajalo matrične tiskalnike industrijskega razreda. Dobavljali smo opremo za večino slovenskih bank, Pošto Slovenije ter mnogo ostalih manjših in velikih podjetij. Naš najbolje prodajani tiskalnik je bil Tally T5040 (skupaj preko 6.500 kosov), ki ga tudi danes najdete na večini okenc Pošte Slovenije, raznih bank ter ob vsaki registraciji motornih vozil (tehnični pregledi).

V naslednjih letih smo pričeli sodelovati tudi s podjetjema Microplex ter Printronix, ki sta zaokrožila našo ponudbo najzmogljivejših profesionalnih tiskalniških tehnologij s profesionalnimi termičnimi, laserskimi in vrstičnimi tiskalniki.

S tem sva podjetje RD d.o.o. skoraj popolnoma usmerila na področje profesionalnih tiskalnikov, kjer deluje še danes.

Zgodba Printec se žal zaradi nenadnega propada glavnega principala (TallyGenicom) ni izšla po željah in načrtih, kar nama je prineslo ogromne dolgove in mnogo neprespanih noči.

TallyGenicom

Po izginotju TallyGenicom se je pričelo obdobje, v katerem sva morala za nadaljevanje poslovanja odkupiti velik del dolgov, ki so ostali po popolni umaknitvi našega avstrijskega partnerja. Kljub temu nam je, tudi po zaslugi mladih kadrov, uspelo in RD d.o.o. še danes sodeluje z vsemi proizvajalci profesionalne tiskalniške opreme, s katerimi smo sodelovanje pričeli v Printec.

V tem obdobju smo se poleg tega zaradi splošnega upadanja povpraševanja po določenih tiskalniških tehnologijah usmerili tudi v druge storitve (predvsem izdelava spletnih strani in spletnih aplikacij). Žal je bilo to obdobje še posebej težko tudi zaradi nesreče, ki nam je za vedno vzela Dušana. A življenje teče dalje.

Z novim naborom storitev v RD d.o.o. nadaljujemo tudi danes, ko nam trg sproti narekuje trenutne usmeritve. Žal smer razvoj našega trga, ki je bil od nekdaj nekoliko specifičen in zato dokaj ozek, zahteva reorganizacijo in tako danes delujemo praktično z vsemi sodelavci kot prej, le da predvsem v obliki zunanjih sodelavcev. Taka organizacija nam omogoča večjo prilagodljivost in manjši pritisk na poslovanje, našim sodelavcem pa več poklicne svobode in možnosti na trgu.

Cilji in načrti

Našo prihodnost vidimo v kombinaciji obstoječih dejavnosti in novih oblik poslovanja, razvoju digitalnih rešitev in – kot vedno – trmi. Trmi, ki zagotavlja, da le redno pustimo kako težavo nerešeno, da smo se voljni in sposobni učiti in prilagajati spremembam zahtev trga okrog nas. V času, ko digitalno pospešeno nadomešča fizično (tisk), je vsepovsod ogromno priložnosti in del le-teh se bomo potrudili izkoristiti. Le tako lahko upam, da bomo mladim zapustili podjetje v dobri kondiciji.

Če imate kakršna koli vprašanja o opremi naših principalov (seznam na dnu strani) ali glede naših ostalih storitev, vas vabim, da nas kontaktirate s pomočjo spletnega obrazca na kontaktni strani. Potrudili se bomo in odgovorili v najkrajšem možnem času. Hvala.

Dare Radelj
Direktor

Časovnica

1990
1990

Ustanovitev

RD d.o.o. zraste iz majhne obrtniške dejavnosti.
Prodajamo in vzdržujemo osebne računalnike, načrtujemo in gradimo računalniška omrežja.

1996
1996

Tiskalniki

V sodelovanju z avstrijskim partnerjem odpremo novo podjetje, v katerem RD d.o.o. sodeluje s 25% kapitalskim deležem. Z neposredno povezavo s principali prevzamemo zastopstvo za Tally in Microplex.


Naše delovanje je zdaj neločljivo vpeto v svet profesionalnih tiskalnikov, računalniške storitve pa počasi opuščamo.

1999
1999

TallyGenicom

Tally kupi ameriški Genicom, ki je eden večjih proizvajalcev vrstičnih tiskalnikov, ter s tem razširi svoj portfelj izdelkov.


Rojena je znamka TallyGenicom.


Prevzamemo slovenski trg vrstičnih tiskalnikov, kjer postanemo konkurenca Printronix, IBM ter Fujitsu.

2004
2004

Transakcijski tiskalniki

Po treh letih testiranj in neštetih prilagoditvah je Tally T5040 končno potrjen kot idealen bančni in poštni transakcijski tiskalnik.


Usmerimo se v bančni trg in v naslednjih nekaj letih s tiskalniki Tally opremimo večino bank v Sloveniji in Pošto Slovenije.

2009
2009

Stečaj

TallyGenicom objavi stečaj.


Ameriški del podjetja odkupi Printronix, evropskega, skupaj z znamko Tally, pa Dascom.


Printec gre v stečaj, ki smo ga prisiljeni zahtevati zaradi nedejavnosti našega večinskega partnerja.

2010
2010

Nov začetek

Po stečaju Printec-a RD d.o.o. obnavlja poslovanje.


Z odkupom velikanskih dolgov obdržimo stranke in partnerje v Sloveniji in tujini.


Obnovimo pogodbe o zastopstvu z Dascom Nemčija (Tally), Microplex Nemčija in Airius ZDA.

2011
2011

Printronix

RD d.o.o. pridobi novo pogodbo o zastopstvu za Printronix ZDA.


Ponovno prevzemamo trg vrstičnih tiskalnikov v Sloveniji, saj je znamka TallyGenicom, ki smo jo uspešno tržili, zdaj v lasti Printronix.


Še naprej uspešno tržimo tiskalnike Tally.

2016
2016

Dušan (1950-2016)

Po težki bolezni, posledici prometne nesreče, nas Dušan dokončno zapusti.


Pred nami je najtežje obdobje, ko je potrebno nadomestiti nenadomestljivo.

2017
2017

Unistore

Poskusno zaženemo prvega izmed naših spletnih portalov, spletno trgovino UNIStore.

2018
2018

Novo obdobje

Poleg zastopstev in servisnih storitev se v RD d.o.o. vse bolj usmerjamo v spletne storitve.


V ponudbo vključimo razvoj in izdelavo spletnih strani, aplikacij in sistemov.

2023
2023

Servis Printronix

Po dolgih letih prodaje in vzdrževanja opreme TallyGenicom in Printronix RD d.o.o. končno pridobi certifikat tudi za servisno zastopstvo Printronix za območje Slovenije.

Znamke